Žaludkem prochází nejen láska, ale primárně strava, která obsahuje spoustu esenciálních živin pro naše tělo, které díky nim může správně fungovat. Dle tradiční čínské medicíny je říjen měsícem, kdy je náš žaludek nejaktivnější. Proto se společně pojďme podívat na to, jak ho můžeme podpořit a co dělat, když už nám dává najevo, že něco není v pořádku.
Žaludeční nevolnosti známe pravděpodobně všichni. Mnohdy jsme jejich příčinu schopni bez delšího váhání odhalit – nevhodné jídlo, příliš alkoholu, velké sportovní vypětí, nadměrný stres… Jedná se o nepříjemnou věc, se kterou si ale dokážeme jednorázově poradit. Co když nás ale žaludek trápí často? Pokud pociťujete pravidelné bolesti žaludku, křeče či pálení v něm, rozhodně něco není dobře. S klienty často řeším i přímo jeho záněty ale i onemocnění, která postihují celý zažívací trakt jako nadýmání, špatné trávení, průjmy, zácpy nebo reflux. A věřte nebo ne, i tady si lidské tělo dokáže krásně poradit samo, mnohdy i tam, kde si klasická medicína neví rady… Samozřejmě s vaší vědomou pomocí.
CO MÁM TEDY JÍST?
Pravidelná, pestrá a hlavně kvalitní strava je alfou a omegou. Sama osobně neholduji žádnému konkrétnímu stravovacímu stylu. Jsem toho názoru, že každý z nás je jedinečný a individuální přístup je třeba praktikovat ve všech životních procesech – stravování nevyjímaje. Co může být pro jednoho zdravá potravina (nebo mu minimálně nedělá žádné větší potíže), může být pro dalšího zcela nevhodná a zdraví ohrožující. Nevěřili byste, jakou paseku dokáže u někoho způsobit například konzumace rajčat. 🙂 Právě proto v rámci svých konzultací nabízím mimo jiné i testování vhodnosti potravin. A také jsem napsala Kuchařku #bezcukru #bezlepku a #bezlaktózy, která eliminuje potraviny, které dělají potíže největšímu množství lidí.
Co je hořké, to je dobré. Chuťově tedy moc ne, ale pro žaludek to tak ve většině případů platí. Vzpomeňte si třeba na některý ze žaludečních likérů. Ty vždy obsahují kombinaci několika bylin. My pro dnešek alkohol vynecháme a podíváme se vyloženě do říše rostlin.
Co často a ráda doporučuji? Zeměžluč, pelyněk a hořec. Trio, které určitě nebude oblíbené pro svou chuť, ale efekt na žaludek mají neuvěřitelný. Máta, maliník a heřmánek jsou pak na opačné straně žebříčku a s chutí si z nich můžete pravidelně připravovat čaj nebo se s nimi -v případě máty – vyřádit při přípravě pokrmů v kuchyni (saláty, různé dipy). Při vaření nezapomínejte ani na kmín, bazalku, majoránku, oregano (dobromysl) nebo třeba anýz – a pak že kořeněná jídla žaludku nesvědčí – opět záleží na úhlu pohledu. Specialitou je pak kořen z lopuchu nebo smetanky lékařské.
Jak sami vidíte, možností je opět mnoho. Ať už se pro některou z nich rozhodnete sami, nebo nejprve využijete mých konzultací, držím palce, ať je brzy lépe.
Rozhodně si nenechte ujít ani článek o vývaru, který je poklad pro celé zažívání; obzvláště v chladných dnech, které nás nyní poměrně dlouho čekají.