EGCG – to nejlepší ze zeleného čaje

I velmi jednoduché věci někdy vypadají složitě. A týká se to právě třeba ECGC – zkratky, která mnohým z vás nic neřekne, ale když vám prozradím, že se nejedná o nic jiného, než extrakt ze zeleného čaje, určitě si pod tím dokážete představit mnohem více. Dnes si tedy představíme nápoj (nejen) čínských mudrců a jeho pozitivní účinky, které jsou známé již tisíce let, jen se o nich třeba zase tak často nemluví.

PRASTARÁ MOUDROST V ŠÁLKU
Zkratka EGCG označuje epigalokatechin galát. Ten se vyskytuje se v několika druzích potravin (např. některé druhy ovoce), ale za jeho nejzásadnější zdroj je považován právě zelený čaj. V černém čaji, který prochází fermentací, je pak jeho výskyt značně nižší. Čaj bílý je na pomyslném žebříčku někde mezi. Pokud máte i vy svůj oblíbený zelený čaj a pravidelně ho užíváte, podívejte se, jak pravidelně pomáháte svému tělu. A vy kdo ne, uvidíte, proč byste třeba měli začít a proč popřípadě zařadit přímo EGCG extrakt, který oproti čaji obsahuje mnohonásobně více účinných látek. 🙂
 
Co EGCG dokáže?
  • Protinádorové účinky – dle vědců má EGCG obsažené v zeleném čaji zásadní protinádorové účinky díky svému epigenetickému působení – tedy tomu, že umí vhodně pracovat s našimi geny. Je tedy dobrým pomocníkem při prevenci a dokonce i při léčbě samotné.
  • Antioxidant – EGCG patří mezi velice silné antioxidanty. Neutralizuje volné radikály, které způsobují poškozování důležitých buněčných struktur a tím napomáhají k tvorbě zárodků nádorů. Díky tomuto mechanismu mu vděčíme za výše uvedené vlastnosti v oblasti protirakovinného působení.
  • Kontrola tělesné hmotnosti – zelený čaj je již léta veden v patrnosti jako perfektní “spalovač tuků”. Dlouhou dobu taktéž panovalo přesvědčení, že je to díky obsahu kofeinu. Výzkumy ovšem dokázaly, že je to primárně právě díky obsahu EGCG, který prostřednictvím nejrůznějších procesů dokáže navýšit energetický výdej, míru spalování tuků, snižuje vstřebávání glukózy a ovlivňuje chuť k jídlu (kýženým způsobem, tedy v tomto případě snížením). 🙂 Zároveň snižuje i zánětlivé procesy v těle, které úzce souvisí právě mj. i s obezitou.
  • Proces stárnutí – EGCG dokáže viditelně ovlivňovat stav naší pleti a další viditelné projevy stárnutí. Aktivuje totiž speciální kožní buňky, které jsou ve svrchní vrstvě pokožky a snižuje tvorbu vrásek. Dokáže také zmírnit projevy některých kožních nemocí jako je například lupénka.
 
Benefitovat z něj můžeme dále například v rámci zvyšování sportovní výkonnosti, kardiovaskulárních onemocnění, podpory funkce mozku mentální výkonnost (snižuje riziko Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby). Studie poslední doby rovněž potvrzují, že EGCG má potenciál chránit kloubní chrupavky a příznivě tak ovlivňuje i mj. stav našich kloubů. Jelikož dokáže snižovat zánětlivost v těle, osvědčilo se jeho užívání i při Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě.

ČAJ (NEJEN) O PÁTÉ
Pokud neřešíte akutní problém a čaj užíváte (nebo byste chtěli začít) v rámci prevence, věnujte péči při výběru a rozhodně se orientujte na kvalitní sypané čaje. Obsah EGCG totiž v celém spektru zelených čajů značně kolísá a liší se ve skutečně velkém rozmezí (uvádí se, že je to 5 – 400 mg v jednom šálku. V souvislosti s řešením konkrétního problému se s vámi o užívání EGCG ráda poradím v rámci konzultace. 
 
Už si běžíte zalít šálek? Na konec vám ještě prozradím, že EGCG pozitivně ovlivňuje i deprese a skvěle podporuje pozitivní náladu. Takže by se dalo říct, že v aktuálním období vás dokáže zahřát na těle i na duši. 🙂

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

Odeslat komentář

ŘÍJNOVÝ HERBÁŘ - žaludek
Soňa – problémy se střevy, průjmy, únava