Myslíte si, že jste bez pšenice a běžného kravského mléka nahraní? Vůbec ne!
V dnešní době se nabízí tolik alternativ, že než je všechny vyzkoušíte tak už nebudete vědět, jak chutnaly ty první 😀
Ne, teď vážně.
Alternativních výrobků je dnes opravdu mnoho, a navíc už jsou i velmi dostupné – jak místně, tak i cenově. Zcela běžně již seženete bezlepkové mouky a těstoviny v supermarketu, stejně tak jako bezlaktózové mléko, včetně těch rostlinných.
Pojďme se tedy podívat na to, jaké máme možnosti. Pro inspiraci jsem vám připravila přehled těch alternativ, které já sama používám. Na trhu jich je ale mnohem více. Když na ně zaměříte pozornost, možná budete překvapeni kolik. I já jsem byla, když jsem je začala objevovat.
Například věděli jste, že sýr Leerdamer je bez laktózy? Já dříve ne a ani by mě to nenapadlo, než mě na to upozornila jedna klientka. Od té doby jsme začala ještě více číst etikety, a to i u výrobků, které se na první dojem zdají být nevhodné – protože prostě nikdy nevíte. Tímto způsobem jsem například objevila celou řadu sýrů v Lidlu, které nejsou označené jako bez laktózy i přesto, že takové jsou.
Takže pojďme se na to podívat.
Alternativy pšeničné mouky:
- rýžová mouka
- kokosová mouka
- quinoová mouka
- pohanková mouka
- mouka z ovesných vloček
- mouka z ořechů (mandlová, kešu, z vlaškách ořechů)
- čiroková
- kaštanová
- banánová
- ragi (kalužnice křivoklasá)
- maniok
- bezlepkové směsi – Jizerka, Dove farms, Adveni, Natural promis (albert), Probio apod.
Zde bych jen ráda upozornila na to, že bezlepkové mouky se chovají trochu jinak než ty lepkové, takže většinou (především u jednodruhových) nelze zaměnit 1:1 za mouku pšeničnou. Je vždy lepší se držet přesně receptu nebo alespoň mouky namíchat. Pro méně zkušené pak bude nejlepší použít nějakou směs.
Alternativy pšeničných těstovin
- quinoa
- jáhly
- rýže
- rýžové těstoviny (já mám nejraději z rýže natural, které nerozeznáte od těch pšeničných, např. od Rapunzel)
- rýžový kuskus
- zeleninové těstoviny – ze špenátu či řepy
- luštěninové těstoviny – fazolové, čočkové, hráškové nebo cizrnové
- slzovka
- pohanka
- amarant
Možná jste o některých z těchto alternativ ještě neslyšeli, ale nebojte, stačí se zastavit v první zdravé výživě a jsem si jistá, že je tam objevíte.
Běžné kravské mléko
- Bezlaktózové mléko (a z něj sýry, máslo, tvaroh, Cottage, mozzarella apod.)
- Rostlinné mléko (např. ovesné, makové, mandlové, z lískových ořechů, kešu, kokosové, rýžové, pohankové) – můžete si ho zakoupit, anebo vyrobit sami.
- Sójové (tady pozor při hormonální nerovnováze)
- Kozí mléko – to sice laktózu obsahuje, ale jsme schopni ho trávit daleko snáze než kravské, takže ho jsem také přidávám jako alternativu (z mé praxe v testování potravin mi u velké spousty klientů vychází jako vhodné)
- Ovčí mléko – podobně jako kozí mléko
Rozhodně se nebojte zkoušet a experimentovat. Budete možná mnohokrát překvapeni skvělou chutí a na lepek a laktózu už si ani nevzpomenete. Přesvědčte se o tom v Kuchařce #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy.