BŘEZNOVÝ HERBÁŘ – malé bylinky, velká síla

Cítíte ten příliv nové energie, kterou stupňují čím dál tím víc intenzivnější sluneční paprsky? Hurá, – blíží se jaro. Jaro znamená postní čas, probouzení přírody, nové začátky a očistu na těle i na duši. Se změnou ročního období přichází mimo jiné i nejlepší čas na změnu stravy, tak si pojďme společně odlehčit i my. Ať už začínáte hubnout do plavek, nebo chcete po zimě odevzdat vše, co už nepotřebujete, jste tu správně. A já mám velkou radost, že tentokrát vás mohu pro bylinkové pomocníky poslat už rovnou ven. 🙂
 
Kopřiva dvoudomá – geniální plevel
Zahrádkáři ji nemají v lásce, protože se (obzvlášť v dusíkaté půdě) nemilosrdně rychle rozrůstá. Já ji považuji za jednu z nejoblíbenějších jarních bylinek – využijete ji jako alternativu špenátu, skvělá je v nádivce, ve smoothie, v míchaných vejcích nebo do polévek. A k čemu je dobrá? Patří mezi všestranně působící léčivky – je protizánětlivá, bohatá na vitamíny (C1, B2 a B6) a minerály, výborná je na klouby, revma, snižuje cukr v krvi, je vhodná při nedostatku železa a hlavně – má silné detoxikační účinky, což se na jaře perfektně hodí. Intenzivní kůra je vhodná ve formě čaje na max 3-4 týdny. Jako se všemi bylinkami platí, že nic se nesmí přehánět. Vhodné je používat zejména mladé výhonky, které v sobě ukrývají spoustu jarní síly; starší rostliny už do sebe natahují hodně dusičnanů. A hlavně – už můžete začít dělat zásoby na zimu a čerstvé kopřivy, které nestihnete spotřebovat, nasušit.
Sedmikráska – nejbohatší chudobka
Najdeme ji takřka na každém rohu a přesto jsou její účinky tak moc opomíjené. Je protizánětlivá, podporuje odkašlávání, posiluje imunitu, je močopudná a odvodňuje, podporuje hubnutí a je expertkou na jarní únavu a celkově pročišťuje organismus. V kosmetice se používá i na omlazování pleti. Na jaře ji můžete přidat do salátů, nádivek, polévek, udělat si z ní čaj a po sušené určitě rádi sáhnete i v zimě. A můj tip – zkuste si pár květů položit na kváskový chleba s kvalitním máslem. To je něco. 🙂
Podběl lékařský – první jarní sluníčko
Zaskočíte-li na jarní procházku blízko potoku, určitě narazíte na podběl. Je bohatý na zinek a draslík, dezinfikuje, je opět protizánětlivý, posiluje imunitu, je dobrý na horní cesty dýchací, doporučuje se i na záněty žil a ranky, které se špatně hojí a na revma a klouby nám pomůže jakbysmet. Výjimečně účinný je i při ochraně sliznice střev. Stejně jako u kopřivy rozhodně neužíváme trvale.
 
Mezi další poklady, které bych nerada opomenula, patří například medvědí česnek. Je to jedna z prvních jarních bylin, která je skvělá na pročištění celého těla. Díky své vzrůstající popularitě však zažívá v přírodě perné chvíle, proto buďte při jeho sběru uvážliví a zkuste sbírat po indiánsku – tedy skutečně jen tolik, kolik potřebujete. 🙂 Polévka nebo salát z něj stojí za to.
 
Tak pro co vyrazíte do přírody jako první?

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

Post your comment

BUTYRÁT - poklad pro naše střeva
10 důvodů proč držet půst