Cítíte ten příliv nové energie, kterou stupňují čím dál tím víc intenzivnější sluneční paprsky? Hurá, – blíží se jaro. Jaro znamená postní čas, probouzení přírody, nové začátky a očistu na těle i na duši. Se změnou ročního období přichází mimo jiné i nejlepší čas na změnu stravy, tak si pojďme společně odlehčit i my. Ať už začínáte hubnout do plavek, nebo chcete po zimě odevzdat vše, co už nepotřebujete, jste tu správně. A já mám velkou radost, že tentokrát vás mohu pro bylinkové pomocníky poslat už rovnou ven. 🙂
Kopřiva dvoudomá – geniální plevel
Zahrádkáři ji nemají v lásce, protože se (obzvlášť v dusíkaté půdě) nemilosrdně rychle rozrůstá. Já ji považuji za jednu z nejoblíbenějších jarních bylinek – využijete ji jako alternativu špenátu, skvělá je v nádivce, ve smoothie, v míchaných vejcích nebo do polévek. A k čemu je dobrá? Patří mezi všestranně působící léčivky – je protizánětlivá, bohatá na vitamíny (C1, B2 a B6) a minerály, výborná je na klouby, revma, snižuje cukr v krvi, je vhodná při nedostatku železa a hlavně – má silné detoxikační účinky, což se na jaře perfektně hodí. Intenzivní kůra je vhodná ve formě čaje na max 3-4 týdny. Jako se všemi bylinkami platí, že nic se nesmí přehánět. Vhodné je používat zejména mladé výhonky, které v sobě ukrývají spoustu jarní síly; starší rostliny už do sebe natahují hodně dusičnanů. A hlavně – už můžete začít dělat zásoby na zimu a čerstvé kopřivy, které nestihnete spotřebovat, nasušit.