Astaxantin je dalším z řady extraktů, které běžně používám ve své praxi s klienty. Ačkoliv jeho název opět spíše připomíná nějaké zaklínadlo, jedná se o látku, resp. barvivo, které se vyskytuje ve vybraných druzích řas nebo v mase živočichů, kteří jsou zbarveni do oranžova (losos, krevety atd.). Mezi řadou doplňků stravy, o kterých jsme si povídali doposud, však nepatří mezi tzv. esenciální živiny, které běžně přijímáme s potravou. Proč bychom mu tedy měli věnovat pozornost?
ZDRAVÁ ORANŽOVÁ
Astaxantin je mezi doplňky stravy pomyslným nováčkem. Své místo si začal vydobývat cca kolem roku 1999 a vzhledem k jeho pozitivním účinkům na lidský organismus jeho popularita stále stoupá. A právem. Svými účinky se totiž řadí mezi nejsilnější antioxidanty na světě. Umí skvěle bránit poškození buněk a tkání tzv. volnými radikály. A pro bližší pochopení teď trochu zabrousíme do chemie. Volné radikály jsou “poškozené” molekuly, které obsahují lichý počet elektronů a snaží se jich získat opět sudý počet. Při tomto snažení spouštějí tzv. oxidační procesy a napadají při tom stabilní chemické látky v našem těle. V těle se objevují např. díky škodlivinám z životního prostředí, které nás ovlivňují, nebo i procesy, které si způsobujeme sami – konzumace alkoholu, konzumace přepálených tuků, kouření atd. Ale zpátky k Astaxantinu.
BENEFITY ASTAXANTINU
- Nádorová onemocnění – protinádorové účinky Astaxantinu dokazuje mnoho studií. Zajímavý je i fakt, že např. národy Eskymáků trpí ve srovnání s jinými kulturami mnohem méně často právě těmito neduhy. Vědci to přisuzují právě vysoké konzumaci lososího masa. Astaxantin zároveň umí obnovovat mezibuněčnou komunikaci, která bývá u nádorových buněk narušena. Zásadní ovlivňování těchto procesů se prokázalo hlavně v počátečních fázích vzniku nádorů, takže je velmi vhodným adeptem při protinádorové prevenci.
- Hubnutí – napomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a přispívá tak k redukci tukové tkáně.
- Nemoci srdce a cév – antioxidační schopnost Astaxantinu je zde opět v první linii. Díky ní dokáže zmírňovat oxidaci LDL cholesterolu, který stojí mezi předními příčinami vzniku srdečně-cévních onemocnění.
- Střevní mikrobiom – narušení rovnováhy mikrobiomu se dále promítá do řady vážnějších onemocnění (diabetes, deprese, zánětlivé choroby střev…) a Astaxantin dokáže velké věci i zde. Umí totiž zvyšovat ve střevech podíl několika kmenů důležitých a prospěšných bakterií.
Ale pozor, zdaleka nekončíme. Jelikož už velmi dobře víme, že naše tělo a jednotlivé procesy v něm fungují komplexně, nepřekvapí nás, že Astaxantin dále příznivě ovlivňuje celkovou imunitu (příznivě ovlivňuje tvorbu potřebných protilátek), zánětlivé procesy, sportovní výkon (urychluje regeneraci a podporuje tvorbu nových cév ve svalech ), zdraví očí (zlepšuje schopnost zaostření a úbytek zrakových schopností souvisejících s věkem), kognitivní výkonnost (Alzheimerova a Parkinsonova choroba), sexualitu a plodnost (příznivý vliv na tvorbu hormonů) a pozitivně ovlivňuje i naši pokožku (ochrana před UV zářením a zlepšuje elasticitu i úroveň hydratace a zpomaluje tak tvorbu vrásek).
Ačkoliv se zdá možnost jeho využití nepřeberná, o jeho užívání a dávkování se doporučuji poradit. Může zvyšovat riziko krvácení a rizikové může být i jeho užívání v kombinaci s léky na snižování tlaku či antidiabetiky. Vše s vámi samozřejmě ráda proberu v rámci konzultace.
Zdroj: www.epivyziva.cz