KVĚTNOVÝ HERBÁŘ

Máj je čas nejen lásky, ale i čím dál barevnější palety květů, kterou nám příroda nabízí. A právě na květy zaměříme pozornost i v aktuálním herbáři. Nespočet šeříků, zlatic a dalších známých medonosných bylin necháme včelkám a koukneme se na ty, které zůstávají o trochu více v ústraní, a přesto mají v mém osobním herbáři nezastupitelné místo. 🙂

 

Bez černý – hopsinky nejen pro Gumídky

K bezovému keři bychom měli zaběhnout nejméně 2x ročně. Na jaře nás potěší svými květy, ze kterých můžete udělat sirup, konzumovat je “jen tak”, nebo se uchýlit v poslední dobou hitové variantě – osmažených květech v těstíčku. Na podzim se pak můžeme věnovat sběru tradičních černých bobulí – bezinek – a vyrobit z něj hopsinkovou šťávu plnou vitaminů, které nás zachrání v boji s podzimními virózami. A k čemu je bez dobrý? Pomáhá na cévy, křečové žíly, hemeroidy, umí krásně snižovat teplotu a podporuje pocení. Čistí krev i ledviny a je tak vhodným adeptem na odvádění přebytečné vody z těla. Působí i mírně analgeticky a využití najde i při bolestech kloubů a revmatismu. Variant, jak ho můžete využít je nespočet – čaj, víno, marmeláda, kompoty, sirupy, kompoty… Stačí se rozhodnout a počkat na vhodné období. 🙂
Hloh obecný – srdeční záležitost
Hloh se používá při srdeční arytmii, a jako parádní tlumič vysokého tlaku. Na podzim si k němu opět můžeme dojít pro zralé červené plody, které, podobně jako třeba šípky, jsou plné vitaminu C a můžeme je nasušit na čaj. Nyní na jaře nás budou zajímat jeho krásné bílé kvítky. Hloh pozitivně stimuluje nervovou soustavu a krásně zklidňuje, takže ho můžeme popíjetí při vysoké míře stresu – třeba jako oblíbený rituál večer před spaním. 🙂
 
Zemědým – starověká vzácnost

Zemědým je další z mých oblíbených léčivých “plevelů”. Mnoho lidí jej nezná, ačkoliv jeho využívání je známo od nepaměti. Používá se kvetoucí nať. Čaj z ní perfektně čistí krev a můžete jím podpořit jarní detoxikaci. Je vhodný na čištění pleti, exémy a nejrůznější kožní vyrážky, používá se i do sedacích koupelí. Je močopudný a umí si poradit s bolestí hlavy a s migrénami. Buďme však obezřetní, při větším množství může být toxický.

 

Pravý čas nastává i na sběr devětsilumeduňky nebo kvetoucího jahodníku. Zaznamenat můžete už i mladé výhonky smrkového jehličí, které můžete přidat do marmelády, sirupu a nebo do pitné vody třeba společně s citronem. Pokud si nejste jisti, po čem do přírody sáhnout, vůbec se vám nedivím. Napište mi a společně se podíváme na to, s čím vám příroda aktuálně může pomoct. 🙂

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

Odeslat komentář

Kurperin - poradí si nejen se zánětem
Květnové aktuality