Možná vás to překvapí, ale superfood nemusí být jen exotické bobule z dalekých koutů světa. Někdy ho najdete přímo v naší kuchyni, skrytý třeba v obyčejných kroupách. Tyto malá, nenápadná zrnka se mohou pochlubit skvělými výživovými hodnotami, a přitom jsou všude dostupné a velmi levné. Přejděte se mnou do světa krup a zjistěte, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.
Co jsou kroupy?
Kroupy jsou odloupaná (a někdy rozdrcená) zrna obilovin. Mnoho lidí si je nejčastěji spojuje s pohankou, ale existují i jiné druhy například ječné, kukuřičné nebo žitné.
Co ne/obsahují?
Tak především neobsahují lepek. Naopak jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny a obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Obsahují hojně draslíku, hořčíku, železa, zinku a fosforu. Tyto minerály jsou klíčové pro fungování našeho těla – podílí se na tvorbě kostí, zdraví srdce a cév, zlepšují kvalitu pleti, podporují imunitní systém a mnoho dalších procesů. Co se týče vitaminů, pak v nich najdeme hlavně vitamíny skupiny B.
Důvody, proč jíst kroupy
1) Kroupy jsou bohaté na vlákninu, což pomáhá udržovat zdraví trávicího systému a podporuje pocit sytosti.
2) Jsou také bohaté na bílkoviny, což je důležité pro růst a regeneraci svalů.
3) Navíc, kroupy pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
4) Obsahují mnoho vitamínů a minerálů.
5) Jsou bezlepkové.
6) Jsou lahodné a zcela univerzální – můžete je použít v mnoha různých receptech, od polévek až po sladké pokrmy. Mrkněte na můj oblíbený recept s brynzou zde.
7) A to nejlepší nakonec jsou velmi levné. Sehnat se dají i za 10 kč na 500 g. Takže ať mi nikdo neříká, že zdravá strava musí být drahá.
Tak co, zařadíte kroupy do svého jídelníčku?