Kroupy: Skrytý superfood v našich kuchyních

Možná vás to překvapí, ale superfood nemusí být jen exotické bobule z dalekých koutů světa. Někdy ho najdete přímo v naší kuchyni, skrytý třeba v obyčejných kroupách. Tyto malá, nenápadná zrnka se mohou pochlubit skvělými výživovými hodnotami, a přitom jsou všude dostupné a velmi levné. Přejděte se mnou do světa krup a zjistěte, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.

Co jsou kroupy?

Kroupy jsou odloupaná (a někdy rozdrcená) zrna obilovin. Mnoho lidí si je nejčastěji spojuje s pohankou, ale existují i jiné druhy například ječné, kukuřičné nebo žitné.

Co ne/obsahují?

Tak především neobsahují lepek. Naopak jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny a obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Obsahují hojně draslíku, hořčíku, železa, zinku a fosforu. Tyto minerály jsou klíčové pro fungování našeho těla – podílí se na tvorbě kostí, zdraví srdce a cév, zlepšují kvalitu pleti, podporují imunitní systém a mnoho dalších procesů. Co se týče vitaminů, pak v nich najdeme hlavně vitamíny skupiny B.

Důvody, proč jíst kroupy

1) Kroupy jsou bohaté na vlákninu, což pomáhá udržovat zdraví trávicího systému a podporuje pocit sytosti.

2) Jsou také bohaté na bílkoviny, což je důležité pro růst a regeneraci svalů.

3) Navíc, kroupy pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.

4) Obsahují mnoho vitamínů a minerálů.

5) Jsou bezlepkové.

6) Jsou lahodné a zcela univerzální – můžete je použít v mnoha různých receptech, od polévek až po sladké pokrmy. Mrkněte na můj oblíbený recept s brynzou zde.

7) A to nejlepší nakonec jsou velmi levné. Sehnat se dají i za 10 kč na 500 g. Takže ať mi nikdo neříká, že zdravá strava musí být drahá.

Tak co, zařadíte kroupy do svého jídelníčku?

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

Odeslat komentář

RECEPT - Kroupy s bryndzou