Pryč s cukrem, seznamte se s panelou!

 

O tom, že je bílý cukr tzv. bílý zabiják, protože nám způsobuje celou řadu závažných onemocnění, už dnes jen málokdo pochybuje. Otázkou ale je, jak se mu vyhnout a čím ho nahradit.

Zdravých alternativ slazení je dnes už celá řada. Jednou, méně známou, je také panela, a tu bych vám dnes ráda blíže představila.

Co je panela?

Panela neboli rapadura, je vylisovaná šťáva z čerstvě sklizené cukrové třtiny, která se následně vysuší a pak podrtí. Vzhledem trochu připomíná třtinový cukr, ale s tím rozdílem, že panela je zcela přírodní a neprochází chemickou úpravou, a tak si zachovává veškeré živiny.

Z čeho se skládá?

Převážně ze sacharózy (cca 80 %), dále pak v menší míře z glukózy a fruktózy. Obsahuje velké množství vitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a minerální látky jako vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, zinek, měď a mangan.

Odkud pochází?

Jeden z největších producentů je Kolumbie, dále pak Venezuela, Ekvádor a Peru.

Lidé v těchto oblastech z panely připravují sladký nápoj (aguapanela). Pijí ho buď horký nebo studený a to z toho důvodu, aby doplnili sílu při těžké práci na poli. Děti si ji pak vychutnávají jako pamlsek.

Jaké má využití?

Panelu můžete použít všude tam, kde bílý cukr. Je výborná na pečení, do krémů, do marmelád, k doslazení kaší či omáček a nebo také do horkých či studených nápojů. Má lahodnou chuť připomínající karamel a voní po melase.

Kolik stojí?

500 g se pohybuje okolo 60-70 Kč.

A ještě něco navíc.

Kromě toho, že je panela 100% přírodní sladidlo, si bez použití chemických látek zachovává maximum živin, má skvělou chuť a je výborným zdrojem energie. Má také zklidňující účinky a podporuje vykašlávání při nachlazení.

Oslaďte si tedy život zdravě i vy!

Autor: Zdena Plavcová

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

6 komentářů na „Pryč s cukrem, seznamte se s panelou!“

  1. Já tomu pořád nerozumím. Už vím, co je panela, ale ještě bych ráda věděla, co je teda normální třtinový cukr a v čem se od panely liší. Omezováním a nahrazováním cukru už se trápím nějakou dobu, ale tohle jsem nikde nenašla. Díky za odpověď

    1. Třtinový cukr se od panely liší tím, že je chemicky upravený, stejně tak jako cukr bílý. Rozdílem je, že počet úprav je trochu nižší, i to je důvod, proč si třtinový cukr zachovává nazlátlou barvu, nebělí se.

  2. No ale stejně je to stále sladký cukr. I když má minerály a vitamíny, tak podle mně je stejně škodlivý. Méně jen o to, že není bělený

    1. Panela opravdu sladká je, ale nejedná se o cukr. Není bělená a ani jinak chemicky zpracovaná. A je to s ní jako se vším, nemusí vyhovovat všem – například pro lidi s predispozicí k diabetu bych jí určitě nedoporučila, ale pro většinu z nás je opravdou vhodnou a zdravější alternativou, podobně jako třeba med.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *