Jak na nadýmání?

 

Každý z nás asi zažil pocit, kdy měl břicho jako balón a jediné, co si přál, bylo tak trochu „ujít“, aby si ulevil. Jenže co s tím, když to není tak úplně možné nebo ideálně, jak tomu úplně předejít. Pro ty z Vás, které tato společensky ošemetná záležitost trápí, přináším 10 tipů, které Vám od nadýmání pomohou.

1) Přidávejte do pokrmů tyto bylinky: majoránku, kmín, tymián, bazalku, saturejku, anýz, šalvěj a kopr.

2) Po jídle si dejte 2-3 lístky čerstvé petržele.

3) Udělejte si čaj z máty, třezalky, kozlíku nebo zázvoru. Zkusit můžete také míchaný čaj ze 4 dílů máty, 3 dílů semínek kopru, 3 dílů kmínu, 3 dílů anýzu a 2 dílů heřmánku (dvě lžičky směsi zalijte 150 ml vroucí vody a nechte 20 min louhovat). Další variantou je kombinace 6 dílů koriandru, 4 dílů kmínu a 4 dílů fenyklu.

4) Užívejte doplňky stravy jako hořčík, vitamíny skupiny B, zelený ječmen a vlákninu.

5) Dodržujte pitný režim (nejlépe vlažnou vodu s citrónem) a to zhruba 0,2 l na každých 5 kg váhy.

6) Jezte vždy v klidu, dostatečně jídlo rozžvýkejte a pomalu ho polykejte.

7) Omezte konzumaci cukru, lepku, kofeinu, kravského mléka a tvrdého alkoholu (naopak 0,2 dcl červeného vína mohou prospět).

8) Zařaďte vhodná probiotika.

9) Dejte si na břicho teplý obklad – namočte ručník nebo utěrku v teplé vodě, vyždímejte, vymačkejte na něj šťávu z citrónu a přiložte. Zhruba na 30 min. V případě potřeby zopakujte.

10) Pokud už to na Vás „přijde“, tak v sobě plyny, pokud možno, nezadržujte.

Autor: Zdena Plavcová

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *