Červené víno aneb medicína na každý den

 

Já už si dnes bez červeného vína nedovedu představit den. Stalo se mou naprostou součástí a to i přes to, že jsem bývala abstinentka. Každopádně jeho blahodárné účinky mě přesvědčily. Ptáte se, jak je to možné?

Za všechno může resveratrol – barvivo obsažené převážně ve slupkách červeného vína – a především pak jeho široké epigenetické působení. Resveratrol dokáže pozitivně ovlivnit geny, které zvyšují riziko vzniku srdečně cévních chorob, dále pak těch, které způsobují zánětlivé procesy v našem těle a druhotně pak ovlivňují vznik obezity, cukrovky, onemocnění střev, astmatu nebo ulcerativní kolitidy.

Velmi účinný je také v boji s rakovinou, což může potvrdit i má rodina, protože s tím má osobní zkušenost. Resveratrol nám také pomáhá udržet se v dobré psychické kondici a to i do vysokého věku, stejně tak jako v boji proti vráskám.

Dalším blahodárným účinkem červeného vína jsou jeho antioxidační účinky, které neutralizují volné radikály v našem těle, a pomáhají tak například předcházet ateroskleróze.

Věřím, že v tuto chvíli již ani vy o skvělém vlivu červeného vína na naše tělo nepochybujete.

Každopádně se nabízí otázka, jaké víno si tedy koupit? Já za nejlepší považuji logicky vína s největším obsahem resveratrolu, tzn. čím tmavší, tím lepší. Dále pak vybírám vína, která se pěstovala v náročných podmínkách a tím pádem musela o přežití bojovat, což je zocelilo a dostalo se do nich ještě více léčivých látek – za mě jsou to určitě vína ze Sardinie, Francie a Chile.

Nezapomínejme však, že všeho moc škodí a ani červené víno není výjimkou. Aby víno mělo ony blahodárné účinky, doporučuje se ho vypít max 1dc na 25 kg naší váhy, v tomto případě má množství alkoholu hormetické účinky. Při vyšším množství pak začne působit velké množství alkoholu, který našemu tělu škodí.

Víno nikdy nepijte na lačno, protože by se mohla dostavit migréna. Dopřejte si kousek dobrého kozího sýru s trochou zeleniny a nebo třeba pár oříšků.

Tak na zdraví!

Autor: Zdena Plavcová

Miluji zdravý životní styl. Mou největší vášní je epigenetika, která naprosto změnila můj život. Díky tomu dnes vím, jak sebe a své nejbližší udržet ve zdraví a jaké potraviny jsou pro každého z nás ty nejvhodnější. Ukazuji lidem, jak vzít zdraví do vlastních rukou a být sami sobě lékařem. Jsem autorkou e-booku zdarma 9 tipů, jak si udržet či navrátit zdraví aneb epigenetika v praxi a také Kuchařky #bezcukru #bezlepku #bezlaktózy . Můj příběh si můžete přečíst zde >>.

Jeden komentář u “Červené víno aneb medicína na každý den”

  1. článek je velmi příznivou informací pro nás všechny, Moraváky, kteří pijeme víno pravidelně. Je fakt, že po přečtení článku budu maličko preferovat červené víno před bílým. Proč? No barvivo obsažené ve slupkách červeného vína je blahodárné pro naše zdraví a to především pro: kardiovaskulární systém, pro prevenci onkologických onemocnění a pro psychické zdraví a pohodu až do vysokého věku (dokonce se zkoumá, zda nemůže červené víno ovlivnit, tedy spíše zabránit vzniku onemocnění jako je parkinsonova choroba). Tak hurá do vinného sklepa 🙂 .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *